Stappenmethode

De Stappenmethode is een schaaktrainingsmethode die in Nederland, door Cor van Wijgerden en Rob Brunia, is ontwikkeld en tegenwoordig internationaal wordt toegepast.

Zoals de naam al aangeeft bestaat de Stappenmethode uit meerdere in elkaar overgaande stappen. Elke stap is voor een bepaald niveau schaker. Van beginner, zonder enige kennis van het schaakspel, tot en met de zeer gevorderde club- en wedstrijdschaker.

De Stappenmethode omvat de volgende stappen:

  • Opstapje 1 en Opstapje 2
  • Stap 1
  • Stap 2
  • Stap 3
  • Stap 4
  • Stap 5
  • Stap 6

De Opstapjes vormen de inleiding voor de beginnende schaker zonder enige kennis van het schaakspel. Stap 1 is het laagste niveau en Stap 6 is het hoogste niveau binnen de methode. Voor extra oefening binnen een bepaalde stap zijn er de Stap Extra stappen (Stap 1 Extra, enz.) en voor verdieping van de kennis en om de overgang tussen de stappen gemakkelijker te maken zijn er de Stap+ stappen (Stap 1+, enz.).

De schaaktrainers gebruiken de handleidingen voor schaaktrainers met de lesstof (Stap 1 handleiding voor schaaktrainers, enz.) bestaande uit lessen met een diversiteit aan onderwerpen.

De jeugdleden gebruiken de werkboeken met geheugensteun en oefenstof. Deze oefenstof kunnen de jeugdleden thuis doen. Op de clubavond worden de in de werkboeken gemaakte oefeningen nagezien en met de jeugdleden besproken. Het motto is: fouten maken mag maar er moet geleerd worden van de fouten.

Het is de ervaring van de jeugdleiding van SV Krimpen aan den IJssel dat de kinderen echt goed leren schaken met behulp van deze schaaktrainingsmethode.

Leuk maar geen doel op zich is dat de kinderen examen kunnen doen in een bepaalde stap.

Alle informatie over de door SV Krimpen aan den IJssel gebruikte Stappenmethode is te vinden op de website: https://www.stappenmethode.nl/nl/index.php

 De dagelijkse oefenopgaven zijn te vinden op: https://www.stappenmethode.nl/nl/opgave.php